miercuri, 1 februarie 2012

cronică de cenaclu. de ion buzu

La sfîrşitul săptămînii trecute, cineva s-a vindecat de răceală forţat, cineva a închiriat o cameră în oraş, cineva nu a băut nici o bere toată săptămîna ca să o bea vineri cu V. Leac. Umblau zvonurile din gură-n gură timp de vreo lună şi ceva că s-ar putea să vină poetul V. Leac în Chişinău, însă mulţi dădeau din mînă a scepticism. Uite că s-a întîmplat, vineri, 27 ianuarie, la cenaclul Republica, Leac a citit dintr-un volum în curs de apariţie în care-s texte foarte interesante despre cîini. Plus la asta, poetul a răsfoit şi volumul apărut la editura Tracus Arte, Toţi sunt îngrijoraţi din care a citit cîteva texte, printre care unul în stil SF şi altul despre un vierme de ridiche despre care nimeni nu a turnat niciodată un film.
După lectură au fost cîţiva oameni care s-au dat cu părerea, alţi cîţiva au pus întrebări. Dumitru Crudu a remarcat în scriitura lui Leac un element al surprizei, neprevăzutului, declarînd textele autorului ca fiind unele ce te ţin cu sufletul la gură; care utilizează un procedeu metonimic în care vorbind despre un lucru simplu ori bizar, sucit, în realitate vorbeşte despre multe alte lucruri.
Victor Ţvetov a întrebat de mişcarea Celebrul Animal din care făcea parte şi autorul invitat, la care Leac a spus că a fost ceva distractiv mişcarea respectivă, membrii au tipărit revista Ca şi cum, în care încercau să experimenteze cît mai creativ scriitura şi, în momentul cînd au sesizat că nu mai pot face asta, revista a încetat.
Cu prezenţa sa ne-a onorat şi domnul director Petre Guran, care, probabil s-a lăsat influenţat şi dumnealui de zvonurile ce tot circulau despre venirea lui V. Leac la Chişinău.

(menţionez acum că în 10 februarie, la Republica, va citi Ion Buzu)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu