miercuri, 9 august 2017

Sandu Macrinici la Republica


Dacă ne tot lăudăm cu evenimente din diferite zone culturale, pe 9 august mai bifăm o premieră. De fapt o avanpremieră: audiția piesei Ping Pong de Sandu Macrinici, spectacol de teatru radiofonic realizat de Teatrul Național Radiofonic Radio România. Regia: Mihnea Chelaru.
În distribuție: Oliver Toderiţă, Mihaela Beţiu, Vlad Bîrzanu, George Ciobotea.

Pe Sandu îl știm aproape toți de pe vremea când era elev și venea la primele noastre întâlniri. A făcut parte din grupul republicanilor incluși în proiectul Interferențe Timișoara - Chișinău, din anul 2011. A citit atunci la Cenaclul Pavel Dan din Timișoara. 

Deci: o întâlnire cu un prieten vechi și drag și foarte tânăr!

Moderator: Moni Stănilă

Vă așteptăm!


COMUNICATUL DE PRESĂ AL Teatrului Naţional Radiofonic


Teatrul Naţional Radiofonic prezintă în avanpremieră la Chişinău
Ping-Pong, piesa de debut a dramaturgului Sandu Macrinici
În avanpremieră, miercuri, 9 august, de la ora 18:00, Cenaclul Republica al Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova de la Chişinău, în sala Alexe Rău, găzduieşte audiţia producţiei Teatrului Naţional RadiofonicPing-Pong de Sandu Macrinici, în regia lui Mihnea Chelaru.
În distribuție: Oliver Toderiţă, Mihaela Beţiu, Vlad Bîrzanu, George Ciobotea.
Adaptarea radiofonică, regia artistică şi sound design: Mihnea Chelaru. Muzica: George Marcu. Înregistrări teren: Marius Ţoghină şi Bogdan Dumitrescu. Manager de locaţie: Simona Vasiliu. Regia de studio: Janina Dicu. Redactor: Oana Cristea Grigorescu.
Sandu Macrinici este invitatul ediţiei din 9 august al Cenaclului Republica, locul consacrat al întâlnirii scriitorilor şi artiştilor cu publicul din Chişinău. Dialogul cu publicul va fi moderat de Moni Stănilă.
Sandu Macrinici este un autor dramatic aflat la debutul carierei. După o lincență în istorie și filozofie obținută în anul 2014 la Facultatea de Istorie și Filozofie a Universității Babeș-Bolyai Cluj, actualmente este student al Universității de Arte Târgu Mureș la Regie (anul II) și masterand în ultimul an al aceleiași Universități, specializarea Scriere Dramatică. Piesa Ping-Pong este lucrarea sa de master, iar Teatrul Național Radiofonic a selectat acest text pentru că își propune să lanseze anual un tânăr dramaturg promițător aflat la începutul carierei.
Piesa Ping-Pong pleacă de la situația unei familii înstrăinate, în care relațiile copii-păriți sunt distante, în pofida afecțiunii pe care și-o poartă reciproc. Boala fatală a tatălui și dispariția lui e momentul reevaluării relațiilor din familie. Iată ce spune tânărul autor despre textul său: Ping-Pong este o piesă în care vorbesc despre ce se întâmplă atunci când afli că un membru al familiei va muri. E un joc între acceptare și negare. Am început să scriu în timpul unui atelier în cadrul masteratului de Scriere Dramatică. Am explorat acest subiect care se bazează pe o experiență personală de care am decis să nu mai fug. Scrisă concis, cu replici scurte, alert ritmate, sensul piesei trimite la schimbul de pase din jocul de ping-pong, la amânarea unei reconcilieri între generații până la momentul când e prea târziu și regretele tinerilor rămân să ia locul sentimentelor neexprimate. Caracterul hiperrealist al dialogurilor, limbajul inspirat din cotidian oferă un material dramaturgic generos, pus în valoare de unicul canal (auditiv) de comunicare și de interpretarea nuanțată, atentă la fiecare detaliu a tuturor actorilor din distribuție.
Teatrul Naţional Radiofonic a cuprins în repertoriul lunii septembrie, transmis la Radio România Actualități, premiera absolută a spectacolului Ping-Pong de Sandu Macrinici, text ce reprezintă debutul dramaturgic al tânărului autor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu