joi, 1 aprilie 2021

Republica online 20 - Simona Popescu


 O ediție specială în preajma aniversării cenaclului nostru (ne apropiem de 10 ani!) în prezența minunatei scriitoare Simona Popescu.

Simona POPESCU, poetă, prozatoare, eseistă, este conferențiar la Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti, unde, pe lîngă cursuri de istoria literaturii române (mai ales legate de avangardă și postmodernism), ține şi cursuri de creative writing.
A publicat cinci volume de poezie (primul, Xilofonul şi alte poeme, 1990, a fost tradus în maghiară sub titlul Xilofon, Editura Pont Kiado, Budapesta, 1998; ultimul, Lucrări în verde. Pledoaria mea pentru poezie, 2006, a fost tradus, fragmentar, în franceză şi germană sub titlul Travaux en vert. Mon plaidoyer pour la poésie la Editura PHI din Luxembourg, 2008), un roman, Exuvii (1997), ajuns la ediția a şasea (2016), tradus în poloneză, maghiară, franceză și bulgară (Wylinka, 2002; Vedlések, 2008; Exuviae, 2016, Obvivchi jivot, 2020), un volum de eseuri, Volubilis (1998) și două cărți de critificțiune legate de poetul suprarealist Gellu Naum (Salvarea speciei. Despre suprarealism și Gellu Naum, 2000; Clava. Critificțiune cu Gellu Naum, 2004). A coordonat scrierea romanului colectiv Rubik (2008), semnat de 29 de tineri autori. În 2015 și-a publicat teza de doctorat sub titlul Autorul un personaj (Editura Paralela 45).
Fragmente din cărțile ei au fost incluse în manuale pentru liceu. E prezentă în numeroase antologii din țară și din străinătate (printre care, Biennale Internationale des Poètes en Val-de-Marne, Paris, France, 2003; Comme dans un dessin dʹEscher, Phi & Ecrits des Forges, Luxembourg, 2002; New European Poets, by Wayne Miller; Kevin Prufer, Graywolf Press, Saint Paul, Minnesota, USA, 2008, etc.) A fost invitată la varii festivaluri de poezie (Trois-Rivières/Canada, Struga, Genoa, Madrid, Medana, Val-de-Marne/Paris, etc.).
În curs de apariție – Opera poetică, vol I
https://www.editurarocart.ro/.../simona-popescu-opera.../
În pregătire – Cartea plantelor și animalelor (poezie)

Vă așteptăm cu drag, dar și cu întrebări sau intervenții, pentru că avem cu toții ce învăța din această întâlnire. Pe Simona Popescu mulți dintre voi au avut ocazia să o cunoască la Tabăra de la Orhei organizată de Dumitru Crudu. Ceilalți, suntem convinși, au citit cărțile sale și au ascultat-o cu numeroase alte ocazii. Este una din cele mai puternice voci ale generației nouăzeciste, a participat la cele mai importante cenacluri ale acelor ani (Cenaclul de luni, Universitas) și a fost membră a Grupului de la Brașov.
Vă așteptăm vineri, 2 aprilie, de la ora 19.00!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu