marți, 3 august 2021

Maria Pilchin & Artiom Oleacu - lansarea „Teriitorilor”


 
 Poezie cu Maria Pilchin și Artiom Oleacu, 
Tu ești rusul cel bun și Spinner, 
colecția „Teriitorii”, 
Editura Prut Internațional! 

Moderator: Moni Stănilă

Maria Pilchin (n. 26 ianuarie 1982, s. Răuțel, r. Fălești, Republica Moldova), este poetă, critic literar, realizatoare TV și promotoare a culturii lecturii. A publicat în cele mai prestigioase reviste literare din România și Republica Moldova. Poemele și prozele sale au fost traduse în franceză, engleză, spaniolă, rusă, ucraineană, catalană și azeră. Este autoarea volumelor de poeme Zarathustra e femeie (Cartea Românească, 2018) și Poeme pentru Ivan Gogh (Paralela 45, 2015) și a volumelor de critică și eseuri literare: Realităţi poetice în zigzag (Junimea, 2017), Praguri critice (TipoMoldova, 2013), De mână cu Marele Joker. Eseuri literare (Prut Internaţional, Chișinău, 2013). 

Ca și cum ar face lucrul cel mai ușor și mai firesc își scrie Maria Pilchin poemele. Spontaneitatea lor e atît de cursivă – și cursivitatea lor atît de spontană – încît laolaltă fac dovada imediată a rafinamentului ca simplitate și a simplității ca rafinament. Se adaugă la asta o voce tonică, agreabilă numaidecît, care se implică și se detașează simultan în/de stările construite și de evenimentele rememorate, într-un dans deopotrivă afectuos și ironic, grav și ludic. E o tonalitate dezinvoltă care nu s-a schimbat deloc pe parcursul volumelor și care se păstrează în toate registrele tematice, fie că e vorba de nostalgiile copilăriei, fie că e vorba de madrigale șăgalnice ori de trauma moldavă. Trauma, prezentă la mai multe poete de dincolo de Prut (și la poeți, desigur, dar la ei mai resentimentar), se ascunde și se relevă într-o memorie rănită de o viață/o istorie petrecută sub teroarea și fascinația casapului. 
Al. Cistelecan 

Artiom Oleacu (n. 1986, Chișinău) este actor, dramaturg, poet. A absolvit Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, specialitatea actorie. Are un masterat de dramaturgie şi scenaristică. Din 2011 este actor la Teatrul Naţional „Satiricus Ion Luca Caragiale”. În 2015 a câştigat Concursul de Dramaturgie, organizat de Uniunea Teatrală din Republica Moldova. A participat la atelierul „Vlad Ioviţă” şi cenaclul „Republica”. În 2019 a câştigat premiul „Alexandru Muşina” pentru debut în poezie, cu volumul Miere pentru toate exponatele, Editura Tracus Arte. A publicat în reviste poezie și dramaturgie. E tradus în limba rusă. Spinner e un poem confesiv și monodramatic. Un monolog ca un strigăt în pustiu sau pe malul unei mări cuprinse de furtună. Cred că această a doua carte a lui Artiom Oleacu va reînnoda o tradiție – ruptă în ultimii ani – a cărților poem. Și mai cred că aduce și o perspectivă nouă asupra unei teme vechi: cea a tatălui. Revolta fiului. Încercarea de a-l da pe tată într-o parte, pentru a-și face auzită vocea. Dar și nostalgia acestuia după un tată pe care aproape că nu l-a cunoscut. Poemul se remarcă prin acest ton paradoxal, frizând absurdul și tragicul. Cred că această carte e chiar mai bună decât prima și va fi una dintre cele mai bune cărți ale anului. 
Dumitru Crudu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu