vineri, 7 octombrie 2011

ce vă povesteşte arici aricescu

cronică de Cristi Mariuta


La şedinţa cenaclului “Republica” din 1 octombrie, l-am avut ca invitat pe Pavel Păduraru care ne-a citit din manuscrisul unui nou roman. despre Guzgan Petrovici.
Cu toate că am fost în număr mult mai mic ca de obicei, aceasta nu ne-a împiedicat să avem o discuţie productivă asupra textului prezentat şi să avem o atmosferă familiară.
Şedinţa a început cu open-mic-ul la care au citit Mariuţa Cristian, un fragment de Mugur Grosu din antologia “Prima mea beţie” şi Moni Stănilă cu un text de Şerban Foarţă din aceeaşi antologie, după care a urmat lectura lui Pavel Păduraru, acesta fiind prezentat de Alexandru Vakulovski.
Îndată după lectură a urmat discuţia asupra textului. Coordonatoarea cenaclului, Moni Stănilă, a reuşit cu greu să găsească pe cineva care să îşi dea primul cu părerea asupra celor citite anterior. Victor Ţvetov a spus că i-a plăcut fragmentul şi că ar fi interesat să citească romanul integral. Hose Pablo adăugase că ar dori să vadă spectacolul după romanul dat. Pavel Borş a menţionat ca dezavantaj al textului prezenţa unui număr mare de rusisme şi cuvinte licenţioase, acesta fiind contrazis de Moni Stănilă, care a spus că rusismele şi cuvintele  licenţioase îi oferă textului o autenticitate şi o corespundere totală cu cronotopul expus în roman, adăugînd că atmosfera textului este una psihedelică.
În două săptămîni, pe data de 14 octombrie, va fi o inversare de roluri: moderatorul va fi Alexandru Vakulovski, deoarece Moni Stănilă va citi din poemele sale istorice.
Vă aşteptăm pe toţi la “Republica”.

 Pavel Păduraru cu Ghena Popescu (lansare antologie Tiuk!, 1 martie)
 Moni Stănilă, Pavel Păduraru, Cristi Mariuţa (Republica, 1 octombrie)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu