vineri, 17 iunie 2011

cum a fost


cronica de cristi mariuta
Iată-ne la cea de a doua şedinţă a cenaclului ”Republica”, care s-a desfăşurat pe data de 10 iunie în una din sălile blocului doi al Bibliotecii Naţionale. Ca şi la prima şedinţă, au fost foarte mulţi participanţi, multă lume cunoscută, printre care: moderatorul cenaclului Moni Stănilă împreună cu Alexandru Vakulovski, Andrei Burac, Vladimir Beşleagă împreună cu soţia sa, Dumitru Crudu împreună cu tinerii de la ”Vlad Ioviţă”, reprezentanţii grupului ”HumanZone”: Hose Pablo şi Victor Ţvetov; şi nu în ultimul rînd, invitatul nostru special, Iulian Ciocan, care şi-a lansat de curînd noul său roman ”Tărîmul lui Saşa Kozak”.
A doua şedinţă a cenaclului a coincis cu ziua de naştere a poetei Ecaterina Bargan, aşa că, în afară de ceai şi cafea am avut parte şi de nişte plăcinte foarte gustoase.
Am început cu open-mic în care au citit: Moni Sănilă - un fragment din ”În gura foametei” de Alexei Vakulovski; Dumitru Crudu - un fragment dintr-o proză de a sa; Alexandru Vakulovski - un poem de Cosmin Perţa; Ecaterina Bargan, Ion Buzu şi Nina Caraman.
Apoi a urmat o discuţie asupra romanului lui Iulian Ciocan, discuţie lansată de Vladimir Beşleagă, care a menţionat că nu mai vrei să trăieşti după ce citeşti romanul, într-atît e de crud şi fără umor. Aici a fos contrazis de Alexandru Vakluovski care a spus că a rîs mult citindu-l pe Ciocan, iar Moni a adăugat că romanul nu este lipsit de umor, însă are un umor negru. Andrei Burac a adăugat că vîrsta cititorilor face diferenţa în interpretarea textului. Au urmat o serie de comentarii a lui Vladimir Beşleagă care au stîrnit polemici şi zîmbete.
Oricum, discuţiile au stîrnit dorinţa auditoriului de a lectura romanul.
Către sfîrşitul şedinţei, Iulian Ciocan,  ne-a citit un fragment din romanul proaspăt-apărut, după care, doamna Raisa Melnic ne-a mulţumit pentru prezenţa numerosă şi şi-a exprimat admiraţia faţă de creaţia lui Iulian Ciocan.
A fost o şedinţă faină, amuzantă, cu mulţi oameni interesanţi, şi nu a fost ultima.
Vă aşteptăm vineri, 24 iunie, la o nouă şedinţă a cenaclului ”Republica”.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu