sâmbătă, 13 august 2011

cum a fost în republica vakulovski


cronica de cristian mariuta

Ședința din 5 august  a fost  una fără precedent, nu numai din cauza numărului mare de participanți, ci și a  materialului ce a fost prezentat. Și totul datorită lui Mihail Vakulovski care a vizitat ”Republica” și  ne-a prezentat cele două  volume ale sale. Este vorba despre  ”Portret de grup cu generația 80”, Tracus Arte,  2010 și ”Tovarăși de cameră. Student la Chișinău”, Cartea Românească, 2011.
După cum am menționat, a venit multă lume, printre care și tovarășii de încredere: Dumitru Crudu, Iulian Ciocan,  Constantin Cheianu, Gheorghe Erizanu și mulți alții.
Ședința a început cu prezentarea  volumului de critică, despre care a vorbit mai întîi Dumitru Crudu, după care Iulian Ciocan. Ambii au ținut să menționeze că  această lucrare a adus un aport considerabil pentru cunoașterea și studiul poeziei optezeciste din România și Republica Moldova.
Au urmat 2 fragmente din rockman-ul ”Tovarăși de cameră” citite de Moni Stănilă și Alexandru Vakulovski, după care a vorbit Constantin Cheianu. Acesta a menționat că Mihail Vakulovski  a modelat pesonajele întru așa fel încît fiecare cititor s-ar putea regăsi în unul din ele, ceea ce ne-a și demonstrat citindu-ne un fragment cu descrierea personajului foarte asemănător cu sine.
A fost fain și foarte amuzant, pe alocuri, și nu e ultima ședință. Vă așteptăm între 31 august și 3 septembrie la Biblioteca Națională unde se va desfășura Salonul Internațional de Carte, la care cenaclul ”Republica”  va avea un stand și la care vor citi cei de la ”Republica”. Vă așteptăm.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu