duminică, 16 octombrie 2011

cronica de vineri

de carolina vozian


Pe 14 octombrie fiecare a sărbătorit hramul Chişinăului în felul său, cineva la concert, altcineva la cenaclul „Republica”.  Cu toate  că am fost concuraţi de Snails şi ne-am adunat într-un număr  mai  mic decât la alte şedinţe, cenaclul a fost unul foarte interesant.
De data aceasta a avut loc o inversare de roluri, Moni Stănilă a citit din „Sagarmatha”, iar moderator a fost Alexandru Vakulovski.
Când am ajuns eu, autoarea deja citea. După lectură am ieşit la o pauză de ţigară şi ne-am întors la discuţii. Printre republicanii prezenţi au fost: Dumitru Crudu, Iulian Ciocan, Pavel Borş, Andrei Niculescu, Ilona Spătaru, Ghenadie Popescu, Victor Bucătaru.
Primul care şi-a spus părerea despre poemele istorice citite de Moni Stănilă a fost Iulian Ciocan, care a găsit legătura dintre un vers din altă carte a autoarei, „postoi parovoz”, şi ciclul dat de texte; la fel a remarcat titlul ca fiind unul potrivit. Pavel Borş a spus că a văzut poemele ca un protest împotriva absurdităţii războiului în sine, care te fac să gândeşti după lectură, şi a căutat luminiţa de la capătul tunelului din acest ciclu (a şi găsit-o!). Domnul Niculescu a remarcat impactul poemelor asupra cititorului, menţionând că sunt texte care, de fapt, conturează războiul de la personal la universal, iar după lectură îţi trezesc vibraţii interioare, şi i-a sugerat autoarei să renunţe la explicaţiile din titluri sau să găsească o altă formă în care să le scrie.
Dumitru Crudu a avut cel mai lung discurs, în care a spus o părere desfăşurată, cu toate aspectele pozitive şi negative alte textelor. A remarcat originalitatea imaginilor din poeme şi a făcut un experiment literar, citind câteva poeme cu ordinea versurilor schimbată. De fiecare dată ieşeau combinaţii spectaculoase, încât mai şi autoarea nu s-a lăsat ademenită să repete experimentul. 
Fotografi au fost Natasha Baltagă şi Alexandru Vakulovski.
După şedinţă republicanii au mai rămas la discuţii, deja într-o atmosferă neoficială.
Peste două săptămâni, pe 28 octombrie, va citi poetul din România, Radu Vancu.
Vă aşteptăm la „Republica” !


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu