marți, 27 decembrie 2011

ultimele ştiri, ultimele urări!

Republica a mai avut un weekend grozav. Ultimul din 2011.
Cu Emilian Galaicu-Păun, pe 16, şi Nicoleta Papp pe 17. Nicoleta a citit la Vlad Ioviţă sub egida cenaclului şi a atelierului.
La Ţesut viu. 10x10 - deşi organizatoarea (m.s.) din pricina euforiei sporite în ultima vizitei la Tomeşti, nu s-a ocupat exagerat de bine de promovare - a venit lume bună şi multă. A fost o seară însufleţită, marca Republica. S-a vorbit, s-a discutat, s-a citit.
Alexandru Vakulovski - soţul organizatoarei şi organizatorul soţiei - a vorbit despre cel mai proaspăt roman basarabean. Dar a şi scris aici. Să amintim neapărat concluzia scriitorului Dumitru Crudu: "este un roman erotic!"

Despre Nico, nu pot adăuga mai multe şi mai bine decât a făcut-o Hose Pablo, în ziarul Capitala:

"Poezie la Chişinău


Moni Stanilă de când venise pentru prima dată acum câţiva ani în Chişinău, îndrăgise imediat plaiul basarabean într-atât încât a decis să pună şi ea un umăr la dezvoltarea culturii moldave. Dintre toate proiectele iniţiate de ea, adică de Moni Stănilă, le vom menţiona doar pe cele mai recente şi anume cenaclul “Republica”, dirijat de Stănilă şi Vakulovski, şedinţele căruia au loc la Biblioteca Naţională a R.M., şi un proiect preconizat pentru anul 2012, printr-un parteneriat cu I.C.R. Chişinău “M.Eminescu”, prin intermediul căruia, poeţi din România vor avea ocazia să ţină lecturi aici, la Chişinău.
Printr-o coeziune a atelierului “Vlad Ioviţă” condus de Dumitru Crudu şi o implicare a membrilor activi ai cenaclului “Republica”, duminică, 18 decembrie a avut loc una dintre cele mai reuşite şedinţe de cenaclu la care am avut ocazia să asist pe parcursul lui 2011. În cadrul întrunirii de la biblioteca municipală “B.P Haşdeu” a lecturat din textele sale juna poetă din Timişoara, Nicoleta Papp.
Născută în 1993 la Timişoara, Nicoleta Papp este elevă în clasa a XII-a la liceul de matematică şi informatică, “Grigore Moisil” Timişoara; Nicoleta este membră a cenaclului “Pavel Dan” şi a publicat poezie în revista “Orizont”.
Şedinţa a decurs destul de uşor, atmosfera fiind deloc apăsătoare sau plictisitoare cum se întâmplă uneori la unele şedinţe în care se discută poezie. Cei veniţi la cenaclu au avut ocazia să facă oarecum cunoştinţă cu textele timişorencei chiar înainte ca aceasta să se apuce de lectură. În cadrul şedinţei s-au aflat lucruri destul de curioase ce ţin de biografia tinerei poete. Faptul că Nicoleta Papp a început să scrie de la 15 ani, iar textele pe care le-a adus aici sunt un rezultat al etapelor scriitoriceşti prin care a trecut Nicoleta l-a lasat pe scriitorul Dumitru Crudu rece în comparaţie cu faptul că Nicoleta practică la greu luptele karate, aşa că Dumitru Crudu era foarte atent când îşi dădea cu opinia asupra textelor junei poete. Lăsând glumele la o parte, sunt obligat să vă aduc la cunoştinţă că poezia Nicoletei a fost o supriză plăcută la care, sincer să fiu, nu prea mă aşteptam. Are un univers poetic (expresie pe care vă rog s-o interpretaţi cât se poate de concret) destul de dens, balansând oarecum între nuanţele concretului şi cele ale abstractului. Fiind deja o tradiţie în genul ăsta de şedinţe, cea mai mare parte a discuţiilor s-au rezumat anume la lucrul pe text. S-a vorbit cât se poate de puţin despre înaltul şi metafizicul din poezia lui Papp, iar cele mai multe dintre discursuri au fost axate strict pe structura textelor tinerei timişorence.
Cele mai bune, în sensul aplicativ al cuvântului, discursuri i-au aparţinut lui Dumitru Crudu, Moni Stănilă şi lui Anatol Grosu. Menţionez aceste trei nume în sensul în care am rămas uimit când am văzut că au vorbit pe marginea fiecărui text semnat de Papp. Ceea ce vreau să spun e ca oarece text era însemnat, şters, corectat iar fiecare dintre aceşti trei vorbitori avea remarce practic pentru fiecare dintre texte.
Ţinem să credem că şedinţa din această duminică i-a fost cât se poate de utilă tinerei Nicoleta Papp, astfel încât sugestiile pe care şi le-a însemnat pe foile cu care a plecat înapoi spre Timişoara îi vor fi de folos.
Cei de la cenaclul “Republica” promit că vor mai veni în curând şi alţi poeţi din România (implicit din Timişoara), aşadar nu ne rămâne decât să-i aşteptăm, mai ales că auzisem nişte zvonuri că ar putea chiar şi V. Leac să treacă prin ospeţie.

hose pablo"


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu