vineri, 17 ianuarie 2020

Lansare debutanți - Dan Negară și Artur Cojocaru


Anul 2020 se deschide cu o dublă lansare: Triphopuri de Dan Negară (Paralela 45, 2019) și Un cap pentru un coș de gunoi de Artur Cojocaru (Tracus Arte, 2019).

O sărbătoare cu casnicii Republicii!

„Succesiuni molcome de imagini, dublate de modul în care le percepe personajul poematic, par să definească poezia lui Dan Negară, însă ceea ce surprinde la o lectură atentă e redescoperirea emoției, într-un timp în care congenerii săi par să fi renunțat deliberat la această forță magică a versului, care transformă lumea lui nouă într-un pământ viu, cald, modelator. Cu siguranță Dan Negară își ocupă pe merit locul în prima linie a poeziei tinere basarabene.”

„Să citești poezia lui Artur Cojocaru e – la primă vedere – ca și cum te-ai uita la un film înregistrat de BB-8, droidul din seria recentă Star Wars. Sau poate de unul dintre transformerii de treabă, Bumblebee – de exemplu. Pentru că e o înregistrare mecanică de imagini peste care se suprapune senzația că există undeva, ascunsă și sufocată, o sensibilitate care alege să se exprime prin contraste, prin răceală, prin mimarea indiferenței. E, dacă vreți, vorba lui Bohumil Hrabal, o singurătate prea zgomotoasă în poemele lui, o liniște care strigă dureros în fiecare poem prin automatismul cu care se acomodează la lumea din jur. Cu siguranță o carte încântătoare care va cuceri chiar și cititorul contrariat. Unul dintre debuturile excelente ale acestui an venite de peste Prut. Dan Negară, Artiom Oleacu, Artur Cojocaru sunt doar primii mușchetari ai noului val poetic basarabean, unul care se va face auzit.”


Moderator: Moni Stănilă


PS: pentru afiș a fost folosită o lucrare de Ligia Seculici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu