vineri, 28 iulie 2023

Dublă lansare la Republica (Gherasim Păduraru, Dumitru Crudu)


 Cenaclul Republica vă invită vineri, 28 iulie, ora 18.00, la Biblioteca Centrală, la o dublă lansare de carte.

Două cărți cu totul cutremurătoare despre istoria recentă de la noi (Demascarea sau Taina porților zăvorâte, de Gherasim Păduraru) și din Ucraina (Războiul mi-a luat tot, antologie realizată de Dumitru Crudu).
Gherasim Păduraru - Demascarea sau Taina porților zăvorâte
Memorialistică
Preotul Gherasim Păduraru s-a născut pe 3 martie 1922, în s. Roșieticii Vechi, r-nul Florești. A făcut școala de contabilitate din Chișinău, iar după ocupația sovietică a Basarabiei, a lucrat la un centru de colectare a cerealelor. În 1942, a fost înrolat în Armata Română. Anii 1944-1946 i-a petrecut în șase lagăre de prizonieri de război din URSS, reușind să evadeze din lagărul din Baku. A trăit ca fugar până în 1947, când a devenit preot în Moldova. Din 1948, a slujit la Biserica „Sf. Dumitru” din Chișinău. Pentru că predicile sale umpleau biserica până la refuz în fiece duminică, a fost numit „Ioan Gură de Aur al Moldovei”. Totodată, persecuțiile asupra lui s-au întețit, a apărut și un film în care era denigrat, iar lupta pentru a-l reduce la tăcere s-a dus pe toate fronturile, inclusiv în propria casă. În 1953, a fost înlăturat din preoție pe motiv că ar fi fost bolnav psihic, după care KGB-ul i-a propus să i se vândă în schimbul libertății. Pentru că a refuzat, în 1959, a fost condamnat pentru parazitism la doi ani de închisoare. În 1962, a fost „vindecat” de infarct cu droguri, devenind nacoman. A fost băgat la ospiciu, fiind părăsit de cei mai apropiați oameni și blamat de tot clerul. Ulterior, a renunțat la droguri și s-a recăsătorit, pierzând dreptul de a mai fi preot. A suferit alte patru atacuri de cord și a s-a stins din viață la 16 ianuarie 1983.
Războiul mi-a luat tot
(Scriitorii ucraineni față în față cu războiul)
O cutremurătoare antologie de interviuri, pagini de jurnal, răspunsuri la anchete și poezii, realizată de Dumitru Crudu. O carte care ne ajută să înțelegem tragedia de lângă noi.
Invitați: Pavel Păduraru, Dumitru Crudu, Alexandru Vakulovski
Moderatoare: Moni Stănilă

Un comentariu:

 1. Într-o lume digitală în care prezența online este esențială, site-ul dvs. web joacă un rol crucial în promovarea afacerii dvs. Și pentru a atinge acest obiectiv, Webmaster.md este partenerul perfect pe care îl căutați!

  Webmaster.md este un portal specializat în crearea și gestionarea site-urilor web profesionale. Cu o echipă talentată de experți în domeniul design-ului web, dezvoltării și optimizării, aceștia oferă servicii de cea mai înaltă calitate pentru a transforma ideile dvs. într-un site web unic și atractiv.

  Ceea ce distinge Webmaster.md de concurență este abordarea lor personalizată și atenția acordată detaliilor. Echipa lor înțelege nevoile și viziunea dvs., iar rezultatul final corespunde pe deplin așteptărilor dvs. Indiferent dacă aveți nevoie de un site web de prezentare, crearea site-urilor un magazin online sau o platformă complexă, ei vor crea o soluție adaptată afacerii dvs.

  Pe lângă design-ul atractiv, fiecare site web dezvoltat de Webmaster.md este proiectat pentru a oferi o experiență de navigare fluentă și intuitivă. Utilizatorii dvs. vor fi încântați de interfața prietenoasă, care le permite să găsească rapid informațiile de care au nevoie și să interacționeze ușor cu conținutul.

  Echipa de dezvoltatori de la Webmaster.md folosește tehnologii de vârf și ultimele tendințe din industria web pentru a vă oferi un site web complet funcțional și optimizat pentru motoarele de căutare. Acest lucru vă va aduce o vizibilitate sporită în mediul online și vă va atrage mai mulți vizitatori interesați de serviciile dvs.

  Pentru o experiență de gestionare ușoară, Webmaster.md vă pune la dispoziție un panou de control intuitiv, unde puteți actualiza și modifica conținutul site-ului dvs. web cu doar câteva clicuri. Astfel, veți avea control total asupra informațiilor prezentate și veți putea orienta strategia dvs. de marketing online în funcție de rezultatele obținute.

  Cu un portofoliu impresionant și recenzii pozitive de la clienți mulțumiți, Webmaster.md demonstrează profesionalismul și angajamentul lor pentru fiecare proiect. A venit momentul să transformați ideile dvs. în realitate prin intermediul unui site web puternic și memorabil! Alegeți Webmaster.md și bucurați-vă de o prezență online puternică și memorabilă!

  Succes în promovarea afacerii dvs.!

  RăspundețiȘtergere